Monday, 17 June 2013

BERSYUKURLAH

SYUKUR.. perkataan yang sering didengar dan diperkatakan kepada kita...tapi berapa ramai yang bersyukur dengan setiap pemberianNya.. berapa ramai yang mampu menilai nikmat yang dikurniaNya.. berapa ramai yang mampu menggunakannya dengan sebaiknya.. ingatlah wahai saudaraku, terlalu banyak nikmat yang dikurniakanNya kepada kita.. mungkin bukan dengan harta benda tetapi dengan kesihatan yang kita dapat, masa yang kita guna, keluarga dan kawan2 yang kita miliki.. tidak terdaya untuk kita membalasnya.. tapi terlalu sikit yang Allah minta daripada hambaNya (melakukan apa yang disuruh dan meninggalkan apa yang dilarang).. Allah tidak pernah sedikitpun kedekut kepada hambaNya.. apa yang kita minta, semuanya Allah bagi.. malah, Dia beri sesuatu yang lebih baik daripada apa yang kita minta..

‘’ Yang membuat sebaik-baiknya segala sesesuatu yang Dia ciptakan dan Dia telah memulai penciptaan manusia dari tanah. Kemudian Dia menjadikan keturunannya dari saripatih air yang diremehkan. Kemudian Dia Menyempurnakan dan Meniupkan kedalam (tubuh)Nya roh (ciptaan)Nya dan Menjadikan Kamu Pendengaran, Penglihatan, dan hati, (tetapi) Kamu sedikit sekali bersyukur.’’ (As-Sajadah : 9).

Allah menjadikan kita sebaik-baik makhluk.. ada akal untuk berfikir.. ada penglihatan untuk melihat kebenaran.. ada hati untuk merasa segala nikmat yang Dia beri.. tapi kita selalu tidak bersyukur dengan segala yang kita dapat dan meminta lebih dan lebih lagi.. sungguh lemah hambaMu ini..